lördag 3 december 2011

Om två flickor på en ö och om en flicka på cirkus

Ida och Hien deltar också i årskurs 6 bokcirklar, och de har nu skrivit var sin bokrecension. Läs dem! Tänk att få uppleva så mycket genom böckernas värld!


En ö i havet
 Titel: En ö i havet
Författare: Annika Thor
Boken utspelas under andra världskriget och den börjar i Wien och sedan i Sverige.

Boken jag har läst handlar om två flickor som var judar och blev hotade. Flickorna hette Steffani och Nelli. Tyskarna hade bombat Wien och hotade alla judar och de behandlade judarna som slavar och skickade dem till Koncentrationsläger. Barnen blev skickade till Sverige, men inte föräldrarna. Föräldrarna fick stanna kvar i Wien och vara med när Tyskarna ockuperade Wien, Österrike.

Steffi lovade mamma och pappa att hon skulle ta hand om sin lillasyster Nelli. Deras föräldrar försöker allt de kan för att kunna få inresetillstånd och alla de fyra skulle resa till Amerika. 

Nelli älskade att spela piano och hennes favorit djur var hund så hon önskade sig en hund. När de var på väg till Sverige så frågade Nelli ”Steffi kan du förklara hur det ser ut i Amerika?"

Steffi svarade ” Jo, Nelli i Amerika är det väldigt fint och det finns fina stränder och strandpalmer och det finns pianon och hundar.” "Åh så vackert det måste se ut, hur vet du det?"

"Jag vet, det jag har har lärt mig om Amerika i Wien", svarade Steffi.
Efter några veckor fick Steffi och Nelli egna fosterfamiljer i Sverige på en ö i havet. Ön ligger utanför Göteborg. Nellis foster mamma hette Tant Alma och hon hade två barn, John och Elsa. Hon var jättesnäll. 

Steffis fostermamma hette Tant Märta och Steffi tyckte att hon såg sträng ut. Hon hade inga barn.

Veckorna gick fortare och fortare. De trivdes hos sina nya fostermammor. Steffi skrev alltid till sin mamma och pappa om hur det var där och att de mådde bra. Hon frågade dem om de hade fått inresetillstånd till Amerika så att hela familjen kunde åka till Amerika och bo tillsammans och göra allting tillsammans.

I slutet av boken slutade eleverna mobba Steffi och hon blir bästa vän med Vera. Det var synd om Steffi och Nelli för att de inte fick bo hos sina egna föräldrar men kanske de får det i nästa bok i serien.
Jag tyckte att boken var så bra för att den handlar om barn och deras svårigheter. Jag rekommenderar absolut den här boken.

Ida 6B


Cirkusflickan

Titel: Cirkusflickan
Författare: Camilla Lagerqvist


Jag var sex år när min mamma sålde mig till en cirkus. Hon fick pengar till en varm yllekappa och ett par handskar i skinn. Cirkusdirektörskan, madame Zenitha eller Wilhelmina Petterson som hon egentligen hette, fick ett stycke ljuslockigt kautschukbarn som hon kinde dressera. Affärsuppgörelsen, eller ska man kalla det för övertalningen, avslutades en råkall februarikväll 1917.





Jag har läst en mycket bra bok som heter Cirkusflickan.
Boken handlar om en flicka som heter Ellen. Hennes familj består av två personer, Ellen och hennes mamma. De lever i fattigdom.

Boken berättas i jag-form och utspelar sig i Sverige vid början av 1900-talet
Det handlar om att cirkusdirektörskan madame Zenitha som fick syn på Ellen för första gången. Hon var bara 6 år då. Mamman sålde Ellen till Madam Zenitha för att Ellen skulle få ett bättre liv men Ellen trodde att hennes mamma sålde henne för pengar. 

Ellen får leva i ett hårt liv med långa träningspass varje dag. Efter ett tid blir hon van i cirkusen och allt blir bra. Hon får även gå upp på scen för första gången och känner glädjen i sig. Ellen blir god vän med Welda i cirkusen och träffar nya personer och nya saker händer. En ny lärflicka kommer, Julia heter hon och de två blir vänner. Plötslig kommer ett par magiker som vill jobba i cirkusen och det visar sig att de världsberömda magikerna är tjuvar. Cirkusen blir rånad och allt blir huller om buller. Magikerna hade stulit Madames smycken och grundande en magikerskola i New York.

För att lugna cirkusen låtsas Madame som om smyckerna inte var så värdefulla men enligt Fleur, cirkusens dansös så var det bland annat en diamant ring och en stor tjock guldkedja. Efter en tid får Ellen veta att alla dessa år har hennes mamma skrivit brev till henne.....

En dag när hon är på scen tittar någon på henne hela tiden. Vem kan det vara??? Kan det vara hennes mamma??

Jag rekommenderar boken för jag tycker att boken är jättebra. Man kan inte sluta läsa den. Den är spännande och är samtidigt lite sorgligt och rolig. Själva boken handlar om hur hon från en liten flicka blir till en stor Cirkusprinsessa. Om du är lite intresserat om cirkus rekommenderar jag boken för dig.

// Hien 6B

1 kommentar:

  1. En ö i havet verkar bra, men Cirkusflickan verkar ännu bättre!
    Kul att ni skriver om böckerna ni läser, det får andra att vilja läsa dem också.

    SvaraRadera