måndag 12 mars 2012

Ett sätt att skildra sorg och död

Skogens systrar. Flykten av Petrus Dahlin

Huvudpersoner i boken är systrarna Tuva, Vilda, Månfare och systern Tilda, som varken är död eller levande.

Tuva, Vilda och Månfare är skickade till olika fosterfamiljer för att de inte har några föräldrar. I nio månader har de bott där, men sen flyr de. När de är framme i sitt gamla hus kommer de ihåg sin ”döda” syster Tilda, hon som lever mellan liv och död. Hon har inte släppt taget om livet än men har inte heller gått vidare till döden. 

Ett citat ur boken:
Mörkret gör det svårt att orientera sig. Trädens grenar rispar våra armar och ansikten. Min kropp skakar av kylan och det spelar ingen roll hur mycket jag springer. Skakningarna slutar inte. Två gånger har Månfare känt av Tildas närvaro, men efter ett tag har hon tappat bort henne igen.
Eftersom Tilda är helt ensam, försökte hon döda sin syster Vilda, men Vilda klarade sig och ska till sjukhuset. Tilda kom fram till sina systrar och sa att hon älskar dem och att hon nu släppt taget om livet och gått vidare till döden.

Jag tycker att det var bra att Tilda släppte taget om livet och gick vidare till döden. Nu behöver hon inte längre kämpa för att döda någon och hennes systrar behöver inte vara oroliga för att de ska dö.

8 mars 2012
Ekiram, 5B

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar