tisdag 4 juni 2013

Om dansande elakingar och talande nallar

Faduma har läst om äventyr i en annan värld. Huvudpersonen, Tyko, ger sig iväg från en gruva där han behandlas som slav... En bok som gör att du tänker efter. Jehans bokrecension, Yummy, handlar om Mia, en flicka i vår värld som inte har det alltför lätt.

Den dansande djävulen av Martin Widmark

Boken handlar om den 13-åriga Tyko. Tyko bor flera hundra meter ner i en kolsvart gruva. Tyko brukar jobba hela dagen i den kolsvarta gruvan. Han brukade leta efter silver som han hittar.
Hans härskare "den dansande djävulen" vill ha silvret för att bekosta sina påkostade fester ovan jord. 
En dag händer det något märkligt. I en dröm får en skata läsa upp en vers om hans mamma. Kort därpå får Tyko ett hemligt meddelande som uppmanar honom att flytta från gruvan. Han bestämmer sig för att lyda - och i hisskorgen får han oväntat sällskap med den lilla pojken Julius från gruvan som följer med, och nu börjar ett spännande äventyr för Tyko och Julius. 
Härskaren i landet kallas för den Dansande djävulen för att han anordnar stora fester där han dansar och är elak.
När man läser boken är man rätt inne i handlingen. Det dyker upp bilder framför läsaren, precis om i en film.


Faduma, 6G

Yummy av Eva Susso

Mias famlij har fått en ny lägenhet. En riktig lägenhet med möbler, från socialen, eftersom de aldrig tidigare har bott i en lägenhet. Innan bodde de i en husvagn. Hennes mamma ska också bo med i lägenheten. Hennes föräldrar bråkade alltid när de bodde med varandra, så hennes mamma flyttade ut hemifrån och hon blev ihop med någon annan. Men nu har de bestämt sig för att sköta sig och sluta bråka med varandra.
När de flyttade till lägenheten blev Mia kompis med en kille som heter Finn. Han har långa storkben. Mia fick ett smeknamn av honom, Yummy.
Innan Mias mormor dog, fick Mia en nalle och när hennes mormor dog började nallen att prata med Mia. Nallen är egentligen Mias mormor. Mia brukade då och då ta bussen till dungen där hon bodde innan för att träffa sin gamla vän som heter Gabby, som för länge sedan gett henne smeknamnet Sparkis.


Jehan, 6B

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar