onsdag 6 april 2016

Skatteflykten som ställer till det för alla

Son, i årskurs 5, har skrivit en krönika om Panamaskandalen.

Att rika människor gömmer sina pengar utomlands är nog inte en nyhet men när 11,5 miljoner dokument som är 2,6 terabyte och innehåller information om skatteflykt från 1970 till 2016, dyker upp. Då är det en stor nyhet. 

Vem står på den här listan? Ja, bland annat Islands statsminister, Argentinas president, filmstjärnan Jackie Chan, fotbollsstjärnan Lionel Messi, Pakistans premiärminister, Azerbajians presidentfamilj, Putins nära vänner, Förenade Arabemiratens president, Ukrainas president, Saudiarabiens kung och så vidare. Listan sträcker sig tillbaka till 1970 så jag behöver inte visa alla 11,5 miljoner dokumenten. Dessutom så arbetade Nordea med advokatbyrån som hjälpte de här personerna med att fly från skatten.De trodde aldrig att dokumenten skulle läckas ut eller visas för allmänheten. Nu har dokumenten läcks ut och nu får de stå för det. 

Vad är konskevensen av allt detta som har hänt? Det drabbar allihopa. Hon som måste jobba för fullt för att få en lön. Han som behöver hjälp för han kan inte göra saker själv men får ingen hjälp. Jag tror att ni fattar budskapet. Alla kommer bli drabbat oavsett vad. Panama-skandalen drabbar hela världen.

I Sverige brukas det fattas ungefär sju miljarder kronor i skatten per år. Det finns många problem just nu t.e.x. flyktingskris, bostadskris, arbetslöshet, stängda gränser, lärarbrist, brist på sjuksköteskor och läkare på äldreomsorgen och sjukhuset. Välfärden är förmåner som man får av skatten. Gratis skola, gratis sjukvård och bland annat. När alla inte betalar skatt så står välfärden på spel. Alla får inte sin bit av kakan/välfärden. De här sju miljardarna kan göra så mycket men det är synd att de blir aldrig skattade. 
                                            
Tyvärr är det så, "de rika blir rikare och de fattiga blir fattigare".

                                                       Son 5B

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar