fredag 14 oktober 2011

Nya böcker!

Det har kommit nya böcker till biblioteket! 
I onsdags arbetade elever med att stämpla och sätta in etiketter i alla nya böckerna.
Vi registrerade böckerna, och ställde upp dem i boktornet och i bokvagnen. Och när utlåningsdisken öppnade, blev det en riktig anstormning av elever som skulle låna och reservera böcker. 
Natalie och Benjamin var biblioteksassistenter, och lyckades hålla ordning på alla lånare... Har jag glömt något/någon? I vilket fall, gör eleverna ett fantastiskt fint jobb! TACK!


Bland de nya böckerna finns faktaböcker om rymden, energi och hjärnan, mangaböcker, nya bilderböcker, sagoböcker, böcker om prinsessor och pirater, och naturligtvis massor med skönlitteratur!
Snart börjar vi med sagostunder där de äldre barnen läser för de yngre. 


Vad är det för bok som tar tag i ditt hjärta? Läs Mohameds bokrecension så får du veta...





Anne Franks dagbok


Jag har läst om en bok som handlar om andra världskriget, nämligen under Hitlers tid. När Hitler och hans soldater levde kallade de sig själva för nazister. Hitlers hopp var nämligen inte att bara döda handikappade och ta över hela världen, utan också att döda judar. Det är vad denna bok handlar om. 

Anne Frank
Boken handlar om Anne Frank och hennes familj. De bodde i Amsterdam, Holland. Hennes pappa hette Otto Frank, mamman hette Edith Frank och hennes stora syster Margot Frank.


Familjen var tvungen att gömma sig under jorden, så att nazisterna inte skulle hitta dem. Även familjen van Pels, med sonen Peter van Pels och en man, Fritz Pfeffer, flyttade in hos dem. De hade medhjälpare som jobbade i Otto Franks fabrik. De gav dem mat och mycket mer som de behövde. 

En person som Anne blev förälskad i var Peter van Pels. Anne skrev dagbok där hon berättade vad som hände.


De var gömda i två år, men blev förrådda. Gestapo, den hemliga polisen, hittade dem 1944, och de fördes till koncentrationsläger.


Anne Franks dagbok finns i ett museum
År 1945 dog Anne Frank, Margot Frank och hennes mamma Edith Frank. Det var bara hennes pappa Otto Frank som överlevde och han såg till att ge ut Annes dagbok som bok, och det är därför som många personer har läst den.

Det som är så speciellt med boken är att den tar dig i hjärtat och jag vill rekommendera denna bok till elever och vuxna. Inte bara för att det är en sorgsen bok utan för att den handlar om andra världskriget.

Mohamed, 6B



Sorgfjäril av Ingelin Angerborn


Bokens framsida visar en fjäril, en sorgmantel, som svävar på utbredda vingar i ett gammalt hus över ett golv av plankor. Det är kväll utanför, och månljuset lyser in genom dörrens glasfönster. Bilden speglar en del av bokens tonläge - lite sorgset, lite mystiskt, och spännande!


Författaren Ingelin Angerborn berättar en historia som är både fantastisk och vardaglig. I berättelsen  finns ett spöke inblandat, och handlar samtidigt om en flicka som flyttar från staden och snart ska börja i en ny skola på landet. 

Alice längtar mycket efter Leo, men hennes mamma gillar inte att de är tillsammans. De försöker chatta via datorn eller prata med varandra i telefon, men ofta bryts förbindelsen på ett oförklarligt sätt. Klockradion i Alice rum stannar på exakt 19:29. Det händer flera gånger, ett mysterium som så småningom får sin förklaring på begravningsplatsen...
Alice har en lillebror, Emanuel. En bror som alla människor omedelbart tycker om. Emanuel är ett speciellt barn, inte lik någon annan. Han kan inte prata så bra, behöver mycket hjälp, och förlorar sig gärna in i sina egna tankar. Han kan också se sådant som ingen annan kan se. 
Fjärilen spelar också en viktig roll i berättelsen. 
Om du tycker om att läsa om vänskap, om hur man kan få nya vänner, blandat med en gnutta mystik och kärlek, kommer du inte att kunna lägga ifrån dig boken.
Sana, 15 oktober 2011

1 kommentar:

  1. En riktigt välskriven recension, Mohamed! Bra jobbat!

    Jag har också läst om Anne Franks öden och de är så sorgliga... Vi får hoppas att något liknande aldrig händer igen!

    /HP

    SvaraRadera