tisdag 20 november 2012

Om krig, rasism, vänskap, längtan och kärlek

Stina har läst Annika Thors böcker om Steffi och Nelli. Det är böcker som berör djupt, och har mycket att berätta om hur många barn upplever sin tillvaro även idag, fast de handlar om hur det var under andra världskriget. /Sana


En ö i havet, Näckrosdammen och Havets djup av Annika Thor

En ö i havet
Steffi och hennes lillasyster Nelli har åkt från Wien. De är på flykt undan tyskarnas judeförföljelser. De har skiljts från sia föräldrar och är nu på en ö utanför Göteborg. Steffi och Nelli bor inte i samma familj. Nelli bor med tant Alma och Steffi hos tant Märta och farbror Evert.

Steffi och Nelli börjar skolan och börjar få vänner. Steffis bästa vän är Vera och Steffi och Nelli börjar lära sig svenska.
En dag, när folk kommer för att hyra huset, bor Nelli, tant Mäta och farbror Evert i källaren än så länge. Steffi träffar Sven som hon blir förälskad i. Farbror Evert är oftast ute och fiskar med sin båt Diana.



Näckrosdammen
Steffi och Nelli bort fortfarande på ön hos sina fosterfamiljer. Deras riktiga föräldrar har ännu inte kommit. Steffi börjar i läroverket och börjar få nya vänner. Ferm dagar i veckan åker hon båt ut till stan för att gå på läroverket. Honser fram emot att få träffa Sven igen, han som är Steffis hemliga kärlek.

Steffi och Nelli skickar brev till föräldrarna om hur de mår och hur de har det och de berättar många fler saker.


 
Havets djup
Nu har Nelli och Steffi varit i Sverige i många år. Men fortfarande har inte föräldrarna kommit till Sverige. Steffi går fortfarande i läroverket i Göteborg. Hennes bästa vän heter Vera och Vera är tillsammans med en kille och har barn.
Steffi och lillasystern Nelli väntar fortfarande på att föräldrarna ska komma.

Jag tror att Annika Thor skrev dessa böcker för att hon vill att människor ska få veta om vad som hände under andra världskriget. Om hur barnen kände sig, hur de kände av när de var fattiga och att Steffis föräldrar inte var med, i stället var de kvar i sitt land.


Jag tyckte böckerna var spännande. Annika Thor beskrev mycket, och man kunde förstå bra.

Stina, 6B

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar