fredag 8 mars 2013

Barns upplevelser i olika tider

Eleverna i årskurs sex håller just nu på med de nationella proven. Samtidigt läser de om barnarbete, både hur det var förr i tiden och hur det är idag. Yassin har läst om 1800-talets Italien, och hur sotarpojkarna for illa. 
Anne Frank och hennes familj var förföljda av nazisterna, och Soma har läst en biografi om henne.
Emma och Ibrahim bidrar med var sin recension om ungdomar som är med om olika problem som de försöker lösa.
Trevlig läsning!// Sana


Sotarpojken av Lise Tetzner 

Boken utspelas i Milano, Italien 
Giorgio är en fattig pojke som bor i Schweiz med sin familj. Han och hans mor brukar gå långt upp i bergen där de plockar torrt gräs. 
En dag efter att ha arbetat i flera timmar och Giorgio och hans mamma har kommit hem, kommer en man med ett stort ärr i ansiktet. Han säger att han vill köpa deras son under ett halvår för 30 lire. Men hans pappa svarar att han aldrig skulle sälja sin son, fast mannen med ärret som heter Antonio Luini berättar han att nästa år ska han komma tillbaks och då kommer de sälja sonen. 

Efter att ett år har passerat händer en skräckslagen händelse. Giorgios mor ramlar ner från berget och skadar sig allvarligt. Familjen har inget val, de är för fattiga för att betala mammans sjukvård. Därför säljs Giorgio till Antonio Luini.
Först blir Giorgio fängslad i ett rum med många andra barn. Där träffar han en pojke som heter Alfredo. På väg till Milano dit barnen skulle åka till, kraschar båten och endast Giorgio, Antonio Luini och Alfredo överlever. Alla tre går till en bar, där Alfredo och Giorgio säljs som sotarpojkar. 
Giorgios ägare heter Battista Rossi. Hans fru är som en häxa som slår och slår på Giorgio. Giorgios jobb leder till att Giorgio blir sjuk, och doktorn som kom för att hjälpa Giorgio bestämmer att Giorgio ska bli bättre behandlad. I början går det bra, fast så fort doktorn återvänder till sin hemstad kommer den gamla vanan tillbaka.
Giorgio och alla andra sotarpojkar har en hemlig  grupp där de samlas och diskuterar om olika saker. Ledaren dog och därför fick Giorgio och Antonio ta över. 
Med tiden börjar alla bli trötta på slitet. Då bestämmer Giorgio och Antonio sig för att rymma till den snälle doktorn. Fast Antonio Luini följer efter dem. Det gör att Giorgio och Alfredo måste skynda sig så fort som möjligt. När de kommer till doktorn berättar de allt som har hänt. Antonio Luini ser barnen och försöker ta barnen ifrån doktorn, fast doktorn ropar på polisen som arresterar Antonio Luini. Nu kan Giorgio och Alfredo gå hem i lugn och ro.

Jag tycker att boken var spännande, enkel att förstå, hade en röd tråd och gav mig inspiration.Jag tycker att de som tycker om historier och spännande äventyrsböcker borde definitivt läsa den här boken.

Av:Yassin Elgorch, 6G


Anne Frank av Susanna Davidson

Boken handlar om en flicka som levde på Hitlers tid. Anne Frank tillhörde en judisk familj och hon var själv jude. Både hon och hennes syster Margot gick i skolan. Det som Anne tyckte bäst om var att vara ute med kompisarna på dagarna och leka. Men Margot, hon satt bara hemma och jobbade för att få kunna  en bra framtid. 
Anne hade en bästis och de gjorde nästan allting tillsammans. Det som var problemet var att bästisen inte var en jude. Nazisterna sa att alla judiska barn inte fick gå i skolan längre och Annes bästis fick inte längre vara med henne.
En dag  så bestämde nazisterna  att alla judar på landet skulle dödas och de unga skulle föras till konstrationlägret där de skulle få jobba och slita hårt varje dag.Därför var familjen tvungna att lämna landet och bo någon annan stans för att kunna skydda sig. Annes pappa hade ett kontor där han arbetade och ovanpå hans kontor låg ett gammalt rum där de kunde försvara sig. Annes pappa  sa att det var lugnt, att deras granne kunde var där och hjälpa dem. Anne fick inte gå ut på länge, utan hon fick bara vara hemma. Men en dag så hände något...
Anne tänkte på sin pappa som var och besökte vänner som låg på judiska sjukhuset utan att ha en aning om vad som hänt.– Jag ljög! utbrast Margot plötsligt. Inställelseordern var inte för pappa. 
Soma, 6B

Långt ifrån slut av Ingrid Olsson 
Huvudpersoner är Linnéa,Vanessa,Tor och Vera

Linnea är  bästa vän med Vanessa. Vanessa ska resa till sin pappa i New York på sommarlovet. Linnea är kvar hemma.
Linnea går till badet och där sitter Tor. Tor är killen som Vanessa är kär i. Linnea märker att Tor gillar henne, men Linnea kan inte vara kär i Tor, för att hennes bästis är det och hon lovade Vanessa att inte ha kontakt med Tor. Men Linnea kan inte låta bli. Tor är den snyggaste killen i skolan!
Vanessa och Linnea pratar på skype. Linnea börjar ljuga och smyga. Vera är Vanessas vän. Vera spionerar på Linnea och hon ser Linnea med Tor och berättar allt för Vanessa. Vad kommer Vanessa att göra? Hur kommer hon att reagera? 

Ingin Olsson skriver om kärlek för att hon var har varit med om det och hon blev dumpad av en kille och var olycklig kär och hon började skriva och blev en känd författare.

Emma, 6B
5/3-2013

Rånarna vid Drakberget av Peter Gissy 
Huvudpersonerna i boken är Jill och Jonatan 


Det som är tänkt att bil ett par lugna dagar i fjällen blir något hett  annat. Först försvinner Jonatans pappa och sedan blir handelsboden i Lemmelby bestulen på dagskassan.
Snart kopplar Jill  och Jonatan ihop händelserna med två rånare från trakten som har rymt från fängelset. 

Kan rånarna vara på jakt efter stöldgods som aldrig hittades? 
De gamla spåren efter rånet pekar mot grottorna i Drakberget...

Ibrahim, 6B






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar