söndag 17 mars 2013

Grupparbeten och bokrecensioner


En av eleverna påpekade i torsdags att biblioteket har många fler böcker nu. Och det stämmer! Vi har nu ännu mer skönlitteratur och vi har även köpt in böcker på olika språk, kinesiska, arabiska, somaliska, serbiska, kurdiska, mm. 
Vi har mycket bra faktalitteratur, vilket eleverna använder för skolarbeten eller för att läsa om allt från segelfartyg och frimärken till trollerikonster, teckning, celler, livets uppkomst, universum, mesar och leoparder. 
Treorna skriver egna böcker om fåglar, universums uppkomst eller människans utveckling, fyrorna arbetar med järnåldern och vikingatiden, och i femman väljer eleverna olika teman för grupparbeten. I årskurs sex har eleverna valt att fördjupa sig i  historiska skeenden, från förhistoria till 1800-talets emigrationer och slaveri. 
Samtidigt fortsätter vi med våra boksamtal, högläsningsstunder, bokrecensioner, bokcirklar och läsgrupper.

Här följer några recensioner. Den första recensionen handlar om en av Ingrid Olssons böcker. Många läser hennes böcker just nu, eftersom hon snart kommer till vår skola på författarbesök. 
//Sana

Långt ifrån slut av Ingrid Olsson
Boken handlar om en tjej vid namn Linnea. Hon har precis slutat femman och har sommarlov. Linnea har en bästa vän som heter Vanessa. Vanessa är kär i Tor men hinner inte vara tillsammans med honom eftersom hon ska åka till New York, till sin pappa. Tor tycker att det är bra att hon åker bort, eftersom han inte vill vara tillsammans med Vanessa.
Medan Vanessa är i New York är Linnea hemma och har tråkigt. Ibland åker hon till badet där hon alltid träffar Tor ifall han också åker dit. De börjar komma närmare varandra och få känslor för varandra De blir ihop även om Vanessa är kär i Tor. Tor tycker inte att det är något problem, men Linnea vill inte såra Vanessa. Men hon gör det ändå. Linnea börjar ljuga för Vanessa. Vera har sett Linnea hänga med Tor och t.o.m. kyssas med honom. Vera berättar allt för Vanessa via Skype. 
Efter ett tag kommer Vanessa hem och får reda på mer av Vera. Vanessa och Linnea blir ovänner p.g.a. Vera. Linnea gör slut med Tor för att Vanessa uppmanat henne till det. Nu har hon ingen att vara med...
Boken var jättebra, för den var både spännande och rolig. Jag tycker att författaren är jättebra på att beskriva och man förstod texten bra.
Stina, 6G

Yla i natten av Anette Skåhlberg
Boken handlar om två systrar de heter Tea och Sandra. Systern Tea har varit med vargarna i hela sitt liv, medan Sandra inte varit med vargarna lika länge. 
En dag övernattar de i skogen och då träffar de på några små vargungar. Sandra och Tea tycker synd om vargungarna för att en tjej som heter Katrin vill ta bort alla vargar i skogen.Hon vill ta bort vargarna för att en av vargarna har skadat hennes hund. Tea undrar varför de vill ta bort hennes vargfamilj. Tea vill att hennes syster Sandra och hon ska rädda vargarna. Tea älskar vargarna så mycket att hon kan riskera sitt liv för vargarna. 
Maryamo, 5G


Slottets förbannelse av Li Widmark
Jakob och Emma, som är huvudpersoner i boken, åker med sin mamma till en by, där de ska jobba under sommaren. När de är på väg dit och åker med bilen kom en flicka springande. Hon var klädd i lång brun klänning. 
I byn finns ett stort gammalt slott och det är där ska de arbeta.
Det händer en mystisk sak. De träffar flickan igen nere i en trappa av slottet. Hon gjorde ett tecken att de skulle komma. Där upptäckte de något konstigt. De var klädda i något konstigt, de var inte klädda som de varit förut... de hade färdats bakåt i tiden.

Jag tyckte boken var bra för att den var spännande när de åkte tillbaka i tiden.
Sandy, 6G

Kärleksmysteriet av  Martin Widmark. 
Helena Willis har gjort bilderna.
Huvudpersonerna är Maja och Lasse. Boken handlar om kärlek och om hur de gör för att samla in pengar till fattiga barn. Men när festivalen  började så händer märkliga ting. Prispallen brakar ihop och ljuset slocknar, och framförallt, pengarna försvinner...
Jag tycker om boken för att alla samlade in pengar till de fattiga barnen.
Ahmed, 6B

Oliver Twist av Charles Dickens
Oliver är en föräldralös pojke som växte upp på ett barnhem i England på 1800-talet. Ingen visste något om honom.
När han rymde till London blev han indragen i ett gäng med ledaren Fagin. Där händer det mycket.
Jag tycker om böcker som handlar om problem, och därför tycker jag boken var bra.
Mons Abdi, 6B


Jag är Love av Mårten Melin
Boken handlar om Love, en pojke som är alla bli kära i. Han har en speciell kraft som gör att alla blir galna i honom. Vem har han fått kraften ifrån och varför säger några att skolan han ska börja i är en monsterskola?
Faadumo, 6B

Slott och sammanbrott av Ros Asquith
Huvudpersonerna i boken är Cordelia, Callum och lite Viola.
En tjej som heter Cordelia börjar i en skola, Falmer North. Hon tycker inte om skolan. Hon tycker att det bara finns killar i hoodjackor och tjejer som är skrikbrudar. Men hon och Viola har mycket gemensamt, de gillar att skriva. Båda vill bli författare. De vill båda vinna en skrivtävling. Callums pappa har fått problem för han är med en annan kvinna än sin fru. Men det är det dom har listat ut!
Boken var inte helt min typ av böcker, men den var bra och spännande.
Faadumo, 6B

Turbo hittar en skatt av Ulf Sindt
Boken handlar om en kille som heter Turbo. Han går i skolan med sina kompisar Olle och Simon. Efter skolan hittar de en dag en skatt som är tjuvad.
Boken var jättebra för jag tycker att böcker som handlar om skattjakt är spännande och roliga.
Andy, 6G






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar