söndag 29 september 2013

Läskiga, roliga och sorgliga böcker. Vad passar dig?

När vi pratar om hur man ska välja böcker, brukar jag säga att det är viktigt att välja en bok som passar just den som ska läsa. 
Ett bra knep är att sätta sig en stund i soffan och "smaka" på boken, läsa lite i den. 
En del böcker ser inte roliga eller spännande ut på framsidan, men kan vara hur bra som helst! 
Andra böcker innehåller inga bilder, men ger mängder med bilder i huvudet under tiden man läser. 
Det finns elever som vill ha böcker med bilder, och en del vill ha böcker utan bilder för att själv fantisera fram bilder. 
Det är bara att prova sig fram. Alla kan hitta någon bok som passar.

4B fortsätter lämna in bokrecensioner

Fanta Fatty har lämnat in fyra bokrecensioner: 
Läskig läge av Thomas Halling handlar om de tre syskonen Linus, Maja och Oskar. De är åtta, tio och tolv år. En vacker sommardag... en härlig baduflykt... ett gammalt slott!
Boken var konstig för det var mamman som var flickan med vampyrkläder. Det var pappan som var varulven. Det var Åke som var mannen i gult.

Familjen Considines förbannelse av Gareth P Jones.
När Mariel återvänder till England för att gå på mormoderns begravning är det första gången hon reser tillbaka sedan hon lämnade landet som liten. Att hon ens har morbröder, mostrar och kusiner kom som en chock, för hennes mamma har aldrig berättat om släkten Considine. Nu när Mariel till slut träffar dom, förstår hon varför. Mötet på kyrktrappan blir början på en serie av fasansfulla avslöjanden om...
Boken var mystisk för att kusinerna var vargar på natten och på dagen är dom människor. Inte ens deras föräldrar vet. Bara Mariel och kyrkoherden vet.

Carmen Carlsson och flickan med silverrösten av Anna-Karin Eurelius
En dag kommer Samira ny till klassen. Tillsammans bestämmer dom sig för att sjunga en Michael Jackson-låt på julfesten. De börjar träna och det växer fram en stark vänskap. Carmen börjar tro på att hon äntligen hittat en bästis. Då berättar Samira att hon kanske ska flytta till Borlänge...
Boken var sorglig för att Carmen vet inte ens vem hennes mamma är och att Samiras mamma och småbröder dog i en bombolycka.

Dilsa och kärlekens mysterier av Petrus Dahlin
Ella är kär i Axel. Så kär att hon inte ens kan tänka på något annat och knappt kan äta. Därför ber hon Dilsa om hjälp med att ta reda på vad Axel egentligen gillar.
Kärleksmysteriet visar sig vara lika knepigt som vilket deckarfall som helst...
Boken handlar om att vara feg, för Ella är så kär i Axel att hon inte kan äta, göra läxor, eller tänka på annat än på Axel. Hon vågar inte ens ta reda på om Axel gillar henne.

Mutasim har läst två böcker som handlar om mysterier:
Skuggor i skogen av Thomas Halling
De tre syskonen som heter Linus, Maja och Oskar är åtta, tio och tolv år gamla. En dag åker hela familjen på utflykt. Då händer det mystiska saker. De hör ett skri som ekar över sjön!
Boken var spännande för att det händer mystiska saker.

Trolldom i Gamla Stan av Martin Olczak
Boken handlar om en pojke som heter Jack. Han har fått veta sanningen om sina föräldrar. De blev bortrövade för nio år sedan. Nu jagas han av fruktansvärda varulvar. Boken var spännande för att det händer märkliga saker.

Lina har också läst Trolldom i Gamla Stan av Martin Olczak:
Jacks föräldrar är försvunna. När han var liten tog hans moster honom till ett barnhem. Nu, när han är större, ska han vara hos en hemsk man ett helt sommarlov, sa han som jobbar på barnhemmet. Men när han gick av från bussen, letade han efter den hemske mannen. Han hittade inte den hemska mannen. Han såg någon vinka och det var hans moster Betty. De hade ett mysterium att lösa, att hitta hans föräldrar.
Jag tyckte boken var jättebra och spännande. Man förstod tydligt vad boken handlade om.

Dominic har läst Boken om Olle av Annika Holm, som egentligen innehåller tre böcker:

Olles nya cykel 
Olle får en ny cykel och lånar ut den åt Steffe.

I Olles hemlighet gömmer han sig för sin mamma, för mamman tror att han gick och hon låste dörren. 

I Olle och arga Amanda ska klassen åka på skolutflykt till skogen. I klassrummet räcker Amanda ut tungan åt Olle.

Alla tre böckerna var roliga att läsa och lite sorgsna, tycker jag.


Sony har läst Fest i borgen av Magnus Ljunggren.
Huvudpersonerna heter Egon, Fiona och trollkarlen Zalabim.
Boken handlar om att aldrig lita på en magiker som du inte vet om, och att lita på sin vän istället.
Jag tycker boken var helt okej, men jag förstår inte en sak. Hur lurade Zalabim alla i borgen? Det är det som jag inte förstår.

Isabela har läst en ungdomsroman, En vän som heter Mia av Peter Pohl:
En tjej, Lina, har en mamma som dricker mycket. Lina måste lämna sin bror på dagis och måste ljuga om sin mamma. Hon säger att mamman är sjuk. Hon har en bästa vän som heter Mia. 
Boken var jättebra för att den handlar om vänskap och detta kan hända på riktigt. Den är sorglig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar