torsdag 31 oktober 2013

Höstlov. "Superhjältar ska vara som böcker - rakryggade och mångsidiga"

Höstlovet är snart slut, och jag vet att många av våra elever har tyckt om att äntligen få sovmorgon!

I biblioteket är det tomt och ödsligt. Men böckerna står där och väntar på nyfikna och lässugna.

Jag har tänkt att vi i fortsättningen ska presentera
Månadens författare 
Kom med förslag på vem vi ska ha i november. 
Antingen hjälps vi åt att skriva eller så kan några av eleverna få i uppdrag att ta reda på mer om någon författare och delge oss andra via bloggen och på våra biblioteksstunder.

Jag börjar med att stolt presentera en av författarna som är väldigt omtyckt just nu:
Martin Olczak
Martin Olczak
Ända sedan Martin var liten har han fantiserat en massa. Det hände att han t.o.m. stannade hemma från skolan för att tänka ut roliga historier... Bäst tänker han när han är ute och rör på sig.

Från Barnens biblioteks hemsida:
Martin har sin arbetsplats mindre än en meter från sin säng. På kvällarna sitter han ofta uppe och läser tills han somnar av ren utmattning. Att skriva och hitta på är något Martin gillar, men han tycker inte lika mycket om att prata om sina böcker.
– Tänk om magin försvinner då? säger Martin. Jag brukar inte vilja veta för mycket om hur mina favoritböcker kommit till.
Han skriver inte bara barn- och ungdomsböcker, utan även manus till dataspel och tecknade serier. Han har också skrivit manus till Julkalendern Höjdarna för SVT.

Han föddes i Stockholm 1973, och eftersom han känner sin stad har staden en stor roll i hans böcker om Jakten på Jack:
Trolldom i Gamla Stan
Vålnader på Vasaskeppet
Varulvar i Storkyrkan
Häxor i tunnelbanan
Lina och Mutasim har tidigare skrivit om Trolldom i Gamla Stan.

Mega-killen är en kille med superkrafter:
Megaregel nummer åtta: Superhjältar ska vara som böcker - rakryggade och mångsidiga.
Vi har tre av Megakillen böckerna:
Megakillen blir superkändis
Megakillen. Knepiga uppdrag för superhjältar: Swisch-boken
Mega-killen Den gåtfulla deckaren

Vi har en bok som står på den berömda V-hyllan, den hyllan som alltid brukar vara rörig och där böckerna hela tiden åker ut och in, nämligen:
Naken om baken




tisdag 22 oktober 2013

Romsk kulturvecka

Hela veckan är det romsk kulturvecka.

Vi läser romska sagor och får lära oss om romernas historia.

I bamba är matsedeln inspirerad av romsk mat.


Litterturtips:

Katitizi av Katarina Taikon. Det är en hel serie böcker som handlar om en romsk flicka som växer upp i Sverige.  Katarina Taikon har använt sig av sina egna upplevelser och minnen när hon skrev böckerna. I början av serien är Katitizi sju år och bor på barnhem. Den första boken kom ut 1969, och böckerna är lika viktiga idag som de var för 40 år sedan.



En sagobok med romska sagor som precis kommit ut heter 

Det var en gång det som inte var av Monica Hirsch och Bagir Kwiek

Vi har boken på svenska, men den finns även på romani: Sas kaj nas / Sine jek var odova so na sine




På romska hyllan har vi några sagoböcker och skönlitterära böcker för barn på romanes. 






fredag 18 oktober 2013

En bra dag på biblioteket och fler bokrecensioner

Egentligen är alla dagar bra dagar i vårt skolbibliotek.

Så här kan en dag se ut:

På morgonen kommer jag tidigt till skolan. Det är mörkt i korridorerna.
Jag öppnar biblioteksdörren och sätter igång datorn, och avregisterar lite böcker, ordnar i hyllorna och torkar av borden.

Dags att plocka fram lite böcker:
En lärare har frågat efter Kvällen när pappa lekte av Lasse Ekholm, en annan lärare vill ha en bra högläsningsbok och årskurs fem ska forska om fiskar och hav.
Eftersom vårt bibliotek är en guldgruva när det gäller böcker, går det nästan alltid att hitta precis det alla frågar efter.

Förmiddag
Snart ringer det in och det är dags för årskurs 2. Eleverna kommer i halvklass, ibland i helklass, och vi pratar böcker, lånar och läser.

Förskoleklasserna får höra sagan om Pojken och stjärnan av Barbro Lindgren och vi pratar om verklighet, fantasi och om vad som är en fantastisk vänskap.
Årskurs 1 älskar också att höra roliga, sorgliga, fantastiska berättelser. Just nu har vi läst Den stora systern av Siv Widerberg och pratar om stora syskon, små syskon, rättvisor och orättvisor.

Årskurs 3-eleverna sitter runt det stora, ovala bordet, och vi går igenom deras "läsuppdrag".
En elev läser högt ur sin bok, vi andra ställer frågor, vi pratar om nya böcker och ger varandra lästips.


Bambarasten
Nu är det Bambarast, och öppet hus för eleverna. De står och stampar utanför, och jag öppnar, sätter upp skylten att biblioteket är öppet. Samling i soffan, för att utse dagens biblioteksassistenter.
Biblioteksassistenterna måste vara vänliga, inte bli stressade, lyssna på låntagarna, vara noga och logga ut mellan varje låntagare. De har fina skyltar på sig.
Först kommer de lägre årskurserna och efter 12 droppar de äldre eleverna in. Just nu verkar alla gilla schack och det pågår partier lite här och där. Några elever sitter i soffan och bläddrar i böcker, eller småpratar kring boktornet, letar i bokhyllorna och frågar efter vissa sorters böcker, t.ex. om hamstrar, bakböcker, vika flygplan, kärleksromaner, läskiga böcker...

Eftermiddag
Bambarasten är slut och årskurs 4 kommer. Vi pratar om olika författare och om olika genrer, t.ex. fantasy, deckare, vardagsberättelser, kärleksromaner, manga. Ofta kopplar eleverna olika texter till sina egna erfarenheter och liv, eller till andra böcker de läst.

När skoldagen är slut, sitter jag ofta kvar en stund för att skriva in nya elever, ordna i hyllorna, och förbereda nästa dag. Och skriva in de nyaste "bokrapporterna":


Hông fortsätter läsa om djur

Lodjuret Göpa och hennes ungar av Curt Lofterud
Jag älskar lodjuret och boken var superbra! På de sista sidorna, 36 - 38, finns det fakta om lodjuret. Jag trodde att hela boken var en berättelse, men det var fakta på slutet.

Så lever räven  av Ulf Svedberg
Jag tycker inte om rävar, fast jag älskar djur. Jag har läst ut boken på en vecka och en dag och lärt mig mycket fakta om rävar.



Vad säger djuren? av Sven Zetterlund
Boken var så tokig, fast man kan lära sig hur djuren låter, så att man inte blandar ihop djuren. t.ex. åsna och häst.


Mata fåglar i trädgården av Lars Sewritslev
Det var en jättebra bok och spännande. Den var på 135 sidor. Där fanns min favoritfågel, blåmes, fast det ser man bara på bilden.

Vargen Ylva och hennes ungar av Curt Lofterud
Boken var som att läsa om lodjuret och hennes ungar. På den sista sidan fanns det fakta om vargen och hennes ungar.

Så lever björnen av Mike Down
Boken var bra och spännande. Jag visste redan att björnen är köttätare.
Hông, 4G


Sina i 4B har fördjupat sig i en bok om Asien:
Asien av Göran Leijonhufvud
Den här boken handlar om olika länder. Länderna man kan läsa om är Thaliand, Vietnam, Sri Lanka, Taiwan, Singapore, Nepal och kina. Det finns mera.
Jag fick veta om olika länder. Några gör så där och dom andra gör så där. Jag fick veta att den kinesiska muren är 600 mil lång.
Jag tyckte boken var spännande för att man får veta om andra länder.
 Sina, 4B

Hussein har läst en historia av Rudyard Kipling, författaren som skrev Djungelboken.

Hur dromedaren fick sin puckel av Rudyard Kipling
Det var en dromedar som var lat. Den bara sov. Problemet för dromedaren var att den inte ville hjälpa till med någonting.
Boken visade för mig att man inte ska vara lat, och jag tror att författaren skrev boken för att han inte vill att djuren ska vara lata. Jag tycker att andra ska läsa den, för det är en bra berättelse.
Hussein, 4B


Många elever tycker det är spännande att läsa fantasy och om zombier, spöken och varulvar. Sons recension handlar om en pojke som råkar ut för zombier, eller???


Zombie! av Tommy Donbavand
Boken handlar om att det är en pojke som heter Nathan. När det blir fredag brukar hans morfar alltid hämta honom, men den här gången kom hans mamma i stället för hans morfar. Nathans mamma blev orolig. Hon sa att hans morfar hade fått en hjärtattack för några minuter sedan. 
Nathans morfar dog och han begravdes. Nathan besökte alltid sin morfar på kyrkogården. Han brukade prata om vad som hände i skolan och sånt. 
Nathan hörde ett skrik och då började allting. Det var hans lillasyster som skrek. Då kom en Zombie ut ur graven. Nathan och hans lillasyster skrek.
Jag tycker boken var spännande för att en Zombie kom ut ur graven och kunde prata.
Son, 4B



Sony fortsätter läsa serien 
Beast Quest av Adam Blade
Drakens vrede
Kungariket Avantien är i fara och Tom måste klara ett uppdrag för kung Huga. Tom måste stoppa draken Ferna. Om han misslyckas med uppdraget kommer draken Ferna att bränna ner alla byar. Tom har någon som hjälper honom i hans uppdrag. Hon heter Elena. Nästa uppdrag är Sjöormens förbannelse.

Alfa spökhästen
Boken handlar om att tänka snabbt, annars kanske något händer med din vän. Det är därför du ska tänka snabbt om något händer din vän.
Boken var hemsk, för i bokens prolog står att när Jack och Flint skulle gå till det förbjudna landet träffade de Alfa Spökhästen och Alfa tog deras själ.
Sony, 4B













tisdag 15 oktober 2013

Bokrapporter och lite statistik


Hittills den här terminen har elever och personal lånat 1858 böcker tillsammans. 
I biblioteket har vi 9315 böcker, och fler blir det eftersom vi har fått klartecken att vi kan köpa in nya böcker! 



Eleverna har många böcker på sin önskelista, och snart skickar jag in en stor bokbeställning.

Och, nej, vi kan inte ha för många böcker...






En bild ur en av bibliotekets fågelböcker. Boken har skinnrygg,  och är från 1950-talet. I boken finns fantastiska planscher på fåglar från olika delar av världen.




Både 4B och 4G är bra på att skriva bokrapporter.

Saaid har läst om mysterier och läskigheter:
Tågmysteriet av Martin Widmark
Lasse och Maja är huvudpersonerna. Boken handlar om att Lasse och Majas går till Vällingby station för att åka tåg till Kristinelund. Polismästaren ska också åka till Kristinelund. Tåget bromsar in och vi hittar en tjuv.
Boken var bra för den hade ett mysterium.
Ett farligt spöke av Jörn Jensen
Den handlar om Adam. Han hör något i vardagsrummet. Han har tänkt att han ska gå tillbaka till sitt rum. Han ör en dörr öppnas. Han darrar. Men det ör hans pappa som ska äta mat.
Boken var bra för att den hade skräck.

Den öppna graven av Jörn Jensen
Boken handlar om två barn som är på skolan på fest. Flickorna dansar men inte killarna. En flicka frågar om dom vågar titta på den öppna graven. 
Saaid, 4B



Dieu har läst om småkryp som finns, både i skogen och i håret:

Småkrypsjakten av Helena Bross
Klass 1B ska gå i skogen för att hitta småkryp. När de gick hem fick Maja och Oskar löss i sina huvuden. Majas mamma och pappa tvättade håret på dem och sedan gick lössen bort.
Dieu, 4G



Iris handlar om två superhjältar och om ett spökhotell:
Megavega och Supernova och kampen om tiden av Jan Vierth, Anders Sparring och Pascale Johansson
Vega och Nova är två superhjältar som bor på en annan planet, men dom kom till jorden. I ett museum bor en liten kille som heter Leo. Han älskar att måla och rita.
Boken var spännande och rolig och ni kan också låna den.
Ryslig resa av Thomas Halling
Tre barn, Oskar, Maja och Linus, gick med sin mamma och pappa till ett hotell, men dom visste inte att hotellet var jättegammalt och dom visste inte att det fanns spöken, vampyrer och monster i det hotellet.
Boken var lite läskig och den var rolig att läsa.
Iris, 4B

Emma och tiden av Martin Widmark
När jag skulle läsa den här boken undrade jag vad boken skulle handla om. 
Boken handlar om Emma som inte hinner till bussen. På hennes klocka stod 08.45 och bussen skulle gå 09.05. Hon gick till en kille som hette Ebon. Han bytte batteri på hennes klocka. Han berättade hur länge dom sover.
Jag tyckte boken var bra och man fick veta hur många dagar det är på ett år och hur många timmar man sover på ett helt år. 

Aicha, 4G

Maimuna har läst om mer vardagliga ting, men som ändå är spännande:
Sune och hans värld av Sören Olsson och Anders Jacobsson
Sune ska ha fest. Sune är kär i Ulrika. Håkan tror att pappa råkar bränna sina fingertoppar två gånger, och mamma blir arg på Sune.
Om jag var Sune skulle jag ???
Boken var bra för att den lärde mig att göra en bra fest.
Bli sams av Helena Bross
Boken handlar om Lova och hennes kompis. Klassen ska arbeta med skogens djur. Lova är inte alls nöjd med sin teckning. Hon gör sönder Siris sudd. När Siri skriver namn på alla korten, tänker hon på Siri.
Maimuna, 4B

Mutasim har gett sig i kast med Jacks äventyr i sitt sökande efter sina föräldrar:
Vålnader på Vasaskeppet av Martin Olzac

Boken handlar om en kille som heter Jack. Han söker efter sina bortrövade föräldrar. Hans spår leder till Vasaskeppet. Men han hör ett fruktansvärt rykte. Det sägs att skeppet vaktas av vålnader.
Boken var spännande för att det händer mystiska saker och en magisk varelse räddar Jack.
Mutasim, 4B







Nobelpriset i litteratur 2013 går till Alice Munro!

Nobelpriset i litteratur 2013 går till Alice Munro!


Torsdagen den 10 oktober klockan 13:00 avslöjade 
Peter Englund, Ständig Sekreterare av Svenska Akademien att Nobelpriset i litteratur 2013 går till 
Alice Munro. Munro fick priset för att "hon är den samtida novellkonstens mästare".

Grattis Alice !
Son 3G



onsdag 9 oktober 2013

Höstrusk och läsäventyr

Ruskigt väder och ruskig råtta!
Många klasser har fått höra berättelsen om den Ruskiga Rövarråttan  av Julia Donaldson. Vi hade väldigt roligt åt alla rrrrrrrrr och åt att råttan blev lurad av ankan... 
Råttan var förskräckligt elak, men blev snäll på slutet.

4G skriver lite om sina läsupplevelser. De har läsloggar eller läsdagböcker, och här följer några av deras anteckningar:

Pojken och kråkan av Lena Kallenberg och Ann Forslind.

Boken handlar om att i ett rött hus bor en pojke som samlar på saker. En dag tog pojken med sig en tufsig kråka hem till huset. Problemet var att mamman inte ville ha en kråka hemma i huset. Pojken och kråkan blev vänner. Men kråkan är mycket egensinnig, men pojken lär kråkan mer och mer om friheten. 
Jag tyckte mest om när pojken tog hem kråkan och lärde kråkan mer och mer.
Boken gjorde så att jag tänkte på min familj.
Dieu, 4G

Häxan Harriett, ingen vanlig häxa av Hanna Söderberg
Häxan Harrietts livsstil är kanske inte den allra bästa. Hon är fåfäng och flärdfull och älskar att frossa och slappa. Hon njuter av stunden.
Boken var rolig.
Nabaa, 4G

Jihad har läst en serieroman om Bilbo. I en serieroman är bilderna minst lika viktiga som texten.

Bilbo Hobbiten: bort och hem igen av Tolkien, David Wenzel och Charles Dixon
Boken är rolig och spännande. Man vet inte vad som kommer att hända och den är lik filmen.
Boken handlar om Bilbo som går på äventyr och på äventyret händer det många saker,m som när Bilbo stöter på draken Smaug. De leker en lek. Om Bilbo har fel blir han uppäten.
Jihad, 4G


Eleverna har också läst faktaböcker. 

Sina har läst om den största världsdelen, Asien:
Våra världsdelar. Asien, av Rob Bowden
I den här boken får man veta mer om Asien, t.ex. vad som har hänt, som när några soldater från Amerika gick ner till en vietnamesisk by i maj 1967. Den tiden hade USA krigat mot Vietnam.
Man fick också veta att Kina har en egen religion men några är buddhister. I Vietnam, Thailand och Korea har man liknande spår.
Man fick veta mycket om Asien.
Sina, 4G

Thi Thu Hông Tang har läst flera böcker om djur:
Meles, grävlingen av Bisse Falk
Jag tyckte boken var spännande och bra. Jag trodde det var en faktabok, men det var en berättelse, fast det var ändå bra. Det fanns många bra ord. Meles har nu en familj. Meles är nu en pappa.

Lodjur av Katarina Kuick
Den var bra för att man lär sig. Jag visste inte att lodjur var rädda för människor.

Rävar av Katarina Kuick
Den var också bra att lära sig av. Jag visste inte att rävar kunde ha vinterpäls och sommarpäls.
Katter av Michael Kolterjahn
Det var en bra bok att lära sig av. Jag visste inte att katter äter fåglar, fast de kan.

Vilda husdjur av Jessika Berglund
Det var en jättebra bok och det finns fåglar, insekter och däggdjur och groddjur. Jag tycker om djur, det är därför jag läser om vilda husdjur. 

Min första bok om dinosaurier av Hanna Semerson
Det var spännande och bra fakta. Den var tjock fast det var bara 49 sidor. Jag har hunnit läsa den på en vecka.
Hông, 4G