onsdag 17 oktober 2012

Barnarbete och lyckliga slut

Hani har skrivit en bokrecension om Oliver Twist. Författaren till boken heter Charles Dickens. Han föddes 1812 i England och hade en svår barndom. Hans föräldrar tvingade sin son, Charles, att arbeta istället för att gå i skolan.
Charles Dickens som ung
Oliver Twist kom ut i England 1838
Dickens blev sedan en av alla tiders största författare, och har använt sig av det han upplevde i sina böcker. De flesta av Dickens böcker slutar lyckligt. Med sina böcker ville han visa hur fattiga och förtryckta människor hade det. Hans böcker bidrog till att man gjorde lagar mot barnarbete och förbättrade för de fattigaste och sjuka.

I år, 2012, är det 200 år sedan han föddes.
Om du vill läsa mer om honom, finns det många hemsidor på nätet, t.ex.
/Sana



Oliver Twist av Charles Dickens
Oliver Twist är en liten pojke som inte har några föräldrar. Han bor i ett fattighus inne i stan. En gammal kvinna hittade en mamma död på gatan, fast det var inte Olivers mamma för hon var inte gift, hon hade ingen ring.
När Oliver fyllde 9år hade han en födelsedag. Oliver fick gå och bli inlåst bara för att han frågade om mer mat han var hungrig.

Bambatanten skrev på en skylt: Den som tar hand om Oliver får 5 pund. En man med lång svart dräkt kom in och tog Oliver med sig. Mannen jobbade på en begravningsplats. Han begraver människor som är döda.
Oliver gick och gick till London utan att han visste Han såg en kille som stod där och såg att Oliver var hungrig och trött. Han gick fram till Oliver och sa: Hej, är du trött?

Ja, sa Oliver. Men jag kan fråga en pojke om du kan sova över hos honom. Okej sa Oliver.

Citat: 
Äntligen en morgon fick Oliver följa med Räven och en annan pojke ut. Han undrade nyfiket vad det var för ett arbete de skulle lära honom. Men Räven och de andra arbetade inte. De bara ställde till rackartyg. Räven ryckte mössorna av småpojkar och slängde ner mössorna i källargluggar.

Hani, 5G


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar